Lavinkurs
SVELAV Friåkning 1
Lavinkurs på Nuolja Offpist

SVELAV Friåkning 1 är en lavinkurs som riktar sig till alla som vistas i lavinterräng. Kort sagt är det här grundkursen bland lavinkurser, som alla borde gå. Vi följer den nationella utbildningsnormen som tagits fram av SVELAV, och ett giltigt intyg ges ut på att du genomfört kursen.

 

Idag har vi mycket större kunskaper om varför lavinolyckor inträffar än för bara ett par år sedan. Vi lägger stor vikt på hur den mänskliga faktorn påverkar vårt beslutsfattande, vi tittar också mycket på terrängen och hur små skillnader kan få stora konsekvenser. Du tränas i att använda verktyget Avaluator som beslutsstöd, och du får träna grundligt på kamraträddning.

 

Vi går bland annat igenom:

  • Lavinsäkra vägval

  • Kamraträddning

  • Mänskliga faktorer

  • Avaluator: Verktyget som bygger på den senaste forskningen och hjälper dig att ta rätt beslut

Vissa av våra lavinkurser är helt i anslutning till liftar, då behövs ingen topptursutrustning som stighudar & turbindningar. Några väljer vi dock att helt hålla oss på stighudar, det står efter varje tillfälle i kolumnen intill om det är liftburet eller om vi går på topptur.

SVELAV Friåkning 1 är en lavinutbildning enligt SVELAVS riktlinjer. Alla kurser hålls av behörig SVELAV lavininstruktör. (SVELAV är en förkortning för Sveriges Lavinutbildningar och är Sveriges nationella utbildningsnorm för lavinutbildningar och lavinkurser).

Pris: 3800 sek per person

Varaktighet: 2 heldagar

Vi tar emot hela grupper på 4-8 personer för lavinkurser under vintern och våren 2021 klicka här för att göra en intresseanmälan.

topptur = kursen hålls inte i anslutning till liftar utan vi går på stighudar.

liftburen = hela kursen hålls i anslutning till liftar. Här behöver du alltså inte ha utrustning anpassad för toppturer.

Obs!

Är ni minst 4 personer som bokar samtidigt kan ni komma med egna önskemål om plats och datum.

"På väg hem efter en toppenhelg med lavinkurs topptursvarianten. Både jag (nybörjare) och sambon (erfaren snowboardåkare) är supernöjda och känner att vi fått med oss viktig kunskap. Mycket professionell och trevlig kurs!" 

Våra instruktörer är alltid behöriga SVELAV lavininstruktörer och Svenska fjälledare, som minst. Vi är även certifierade i avancerad första hjälpen i vildmark/fjällmiljö.

fjälledare_logo.png