Aid (Big wall)

Aid-klättring innebär att du sätter kilar, pitonger, copperheads etc i klippan som du sedan fäster tygstegar i, och klättrar i dessa.

 

Dessa tekniker är nödvändiga att kunna för att kunna syssla med det som kallas big wall-klättring. Förutom att du öppnar upp helt nya möjligheter så ger den här kursen ökad systemförståelse, och är något alla trad-klättrare borde prova.

Upplägg dag 1:

Vi börjar kursen med att gå igenom det som kallas för clean aid, som innebär att du sätter säkringar som enkelt går att ta ut igen (och inte lämnar några spår på klippan). Du får också lära dig solo-aid, vilket innebär att du använder tekniker där du säkrar dig själv.

 

Upplägg dag 2:

Dag 2 fortsätter vi med solo-aid, och nu börjar vi titta på allt som rör hammaren också: copperheads, peckers, pitonger i olika storlekar, knifeblades, rurps, ledheads, etc. Det är här prylnörden i dig når nya höjder. Vi går också igenom olika metoder för rensning, bland annat med jumar.

Förkunskaper:

Grundkurs + fortsättningskurs eller motsvarande.

Aid-klättringen var en gång i tiden den enda typ av klättring som bedrevs. Det var den här typen av klättring som pionjärerna i t. ex. Yosemite bedrev. Även idag används dessa tekniker vid storbergs-klättring (big wall), eller om du behöver ta dig förbi ett crux som blivit övermäktigt när du är på långtur. Det fina med att behärska dessa kunskaper är att du kan klättra själv, och även på blöta klippor. Tidigt på våren och framåt hösten är det aid som gäller för den som kan hantverket!

Pris: 3500 sek per person

Varaktighet: 2 heldagar

Är ni minst 4 personer så kan vi ordna en egen kurs åt er. Klicka här och fyll i formuläret med önskat datum så återkopplar vi!

aid-klättring i Finland
Aukt_instr_500.png